Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Dişler kron ve kemik içine gömülü olan kökten ibaret olmaktadır. Bu kökleri kemik içerisindeki çok ince yapıdaki lifler tutmaktadır. Diş eti zaman içerisinde iltihaplanarak ağrı yapmaktadır. Bu iltihaplanmaya periodontitis denmektedir. Diş eti iltihabı gözle görülebildiği gibi kemik içerisinde de oluşarak sağlıklı dişlerin çekilmesine veya sallanmasına neden olabilmektedir. Diş eti iltihabı, diş üzerinde biriken mikroorganizmaların bu birikme sonucu zamanla zararlı hale gelmesiyle oluşmaktadır. Diş eti iltihaplanmasının ilk evresine gingivitis denildiği gibi hafif kızarık şekilde görülmektedir. Ayrıca bu evrede diş eti tedavisi gerekmektedir.

Dental Plak Nedir?

Dişler üzerinde sürekli olarak biriken mikroorganizmalara dental plak denmektedir. Bu plaklar renksiz ve yumuşak bir yapıya sahip olmaktadır. Renksiz olmaları yüzünden de kalınlaşmadığı sürece gözle görülememektedirler. Bu plak zaman içerisinde diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine yol açmaktadır. En çok görüldüğü alanlar diş araları ve dişeti ile diş sınırındaki yer olmaktadır. Dental plak oluşumu engellenemeyen bir durum olsa da düzenli diş fırçalamak bu zararı en aza indirgemektedir. Diş fırçasının ulaşamadığı noktalar ise diş ipi ile temizlenebilmektedir.

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir
Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir

Dişlerin ve diş etinin temizliği oldukça önemli olmaktadır. Düzgün şekilde temizlenmeyen diş eti zaman içerisinde rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklarda ise bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

  • Çok fazla mikroorganizma birikmesi ile birlikte ağızda koku oluşmaktadır.
  • Dişlerde ve diş etinde tahribat sebebi ile kırmızılık görülmektedir.
  • Biriken bakterilerin sebebi ile kişi tatları tam olarak algılayamaz
  • Zarara uğrayan diş eti çekilerek diş kökleri gözükmektedir.
  • Sağlıksız diş eti sağlıklı dişleri de etkileyerek sallanmalarına sebep olabilir.
  • Ete bağlı olan dişler zamanla şekil değiştirerek eğilebilir veya çarpıklaşabilir.
  • Diş fırçalama sırasında sebepsiz yere kanamalar meydana gelebilmektedir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Diş eti iltihabı günümüz teknolojisi ile oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Konya diş eti tedavisi için öncelikle iltihaplanmanın nerede olduğu tespit edilmesi gereklidir. Özellikle iltihaplanma gingivitis evresinde ise çok daha kolay tedavi edilebilir. Diş hekimi, iltihaplanmaya karşı tedavi uyguladığı sırada hastanın da diş bakımına dikkat etmesi gereklidir. Düzgün bir diş bakımı ile diş eti iltihabı kısa sürede tedavi edilebilmektedir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Yayılmaktadır?

Renksiz bir yapıya sahip olan dental, diş eti seviyesine inerek altında uzanmaktadır. Bu da iltihabı yavaş ve fark edilmeyen bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Çok fazla yayılan iltihap ise dişte periodontitisi oluşturarak diş kemiklerine zarar vermeye başlamaktadır. İltihap derinleştikçe sağlıklı dişlerde sallanmalar ve çarpıklaşmalar meydana gelmektedir. Ayrıca dişlerde apse gibi ağrılı rahatsızlıklar da oluşabilmektedir. Eğer iltihaptan dolayı kemik erimeye başlarsa bu diş etinde çekilmelere ve köklerin görünmesine neden olabilmektedir. İltihap ilk başlarda ağrı yapmadığı için hissedilmemektedir. Bu yüzden de ilerlemeye devam etmektedir. Çok ileri boyutlara gelen iltihap ağrı yapmaya başlayınca kişiler doktora giderek diş eti için tedavi yaptırmayı tercih etmektedir.