Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çürümüş olan dişin, çürüklerinden temizleyip artıklarından arındırdıktan sonra geri kalan boşluğu bir madde ile doldurulmasına diş dolgusu adı verilmektedir. Bu işlemi yaparken birçok farklı madde kullanılabilmektedir. En önemli husus; çürük olan dişin yapısına uymalı ve hasta için tehlike arz etmeyecek malzeme kullanılmasıdır.

Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Diş dolgusu işleminde İlk iş olarak hastanın, dolgu tedavisi süresince ağrı veya acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Uygulanan anestezi sonucu, bölge uyuşması gerçekleştikten sonra tedaviye geçilir. Önce çürük diş temizlenir, artıklarından arındırılır. Bu işlem sonucunda, dişte bir boşluk oluşacaktır. Tedavi uygulanan dişi en uygun biçimde, gerçek haline uygun bir şekilde doldurma işlemi gerçekleşir. Dolgunun kısa süre içerisinde donması için bazı tıbbi cihazlar kullanılabilir. Dolgu aşamasında hangi madde kullanıldıysa, o maddeye uygun cihazla bu süre en aza indirgenebilmektedir.

Diş dolgusu tedavisi bittikten sonra; dolgunun doğru olup olmadığını ya da hastaya rahatsızlık verip vermediğini anlamak adına, doktorumuz tarafından hastanın ağzını oynatması istenir. Bu hareketler sonucu, hastayı rahatsız eden bir durum varsa, hekimimiz tarafından kesme-inceltme yapılır ve hastayı rahatsız eden durum ortadan kalkar.

Konya Estetik Diş Dolgusu – Kompozit Diş Dolgu
Konya Estetik Diş Dolgusu – Kompozit Diş Dolgu

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Dolgu için kullanılan madde seçenekleri artıkça, dolgu çeşitliliği de bir o kadar artış göstermiştir. Konya diş dolgusu işlemi yapan kliniğimizde en çok tercih edilen dolgu çeşitleri aşağıdakilerdir.

-Amalgam Dolgu: Uzun süre kullanıldığı ve ekonomik olarak da uygun olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Sağlık açısında da zararı bulunmamaktadır. Tedavi süresinde de çok kolay ve pratik bir şekilde uygulanmaktadır. Bu dolgu çeşidinin içerisinde %40-50 ye yakın cıva maddesi bulunduğundan dolayı cıvaya alerjisi olan kişilere uygulanmamaktadır.

-Porselen Dolgu: Bu dolgu çeşidi, genellikle estetik açıdan dişi tamamlamak amacıyla kullanılır. Maliyeti, diğer dolgu çeşitlerine göre biraz fazla olsa da günümüzde çokça tercih edilen bir dolgu çeşididir. Hastanın ağız yapısına göre hazırlanan bu dolgu, alınan ölçülere göre laboratuvar ortamında üretilmektedir.

-Kompozit Dolgu: Uygulama açısından son derece pratik olan bu dolgu, diş ile aynı renkte olmasıyla birlikte görsel açıdan da büyük bir avantaj sağlamaktadır. Dayanıklılığı diğer dolgu çeşitlerine oranla daha zayıftır. Kullanım ömrü, uygulanan diş ve kullanım şekline bağlı olarak değişmektedir.