Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk diş hastalıkları, 0-15 yaş grubu, yani erken yaşlarda görülen diş ve diş eti hastalıklarını kapsar. Bu yaş grubunda olan kişilerin sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmaları için gerekli olan tedaviler bu kapsamda yürütülür. Pedodonti olarak adlandırılan çocuk diş tedavisi, süt dişlerini tedavi etmeyi amaçlar. Süt dişleri, kendisinden sonra çıkacak olan dişlerin kimliğini belirlemek konusunda oldukça önemli rol oynar. Çocuk diş tedavisi bu nedenle oldukça önemlidir. Bireyin sonraki yaşlarında karşılaşacağı diş ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmek için, süt dişlerinde meydana gelebilecek olan hasar ve rahatsızlıkları önceden belirleyip tedavi etmek gerekir. Pedodonti ile erken yaş grubundaki çocukların genetik olarak gelen diş bozukluklarını tedavi etmek, çürük gibi problemlerin önüne geçmek hedeflenir. Bu problemlerin önüne erken yaşlarda geçilerek, çocukların ileride karşılaşacağı risk durumu olan faktörler azaltılır. Bu sayede sağlam bir ağız ve diş yapısına kavuşarak, sağlıklı bir sisteme sahip olurlar.

Çocuk Diş Tedavisi

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilinçli ebeveynler, çocuklarını yılda ortalama iki kez olmak üzere pedodontist ile görüştürür. Pedodontistler çocuk diş tedavisi uygulayan diş hekimleridir. Çocukların ağız ve diş sağlığı için ilgili teşhisleri koymak, çürük gibi problemleri ortadan kaldırmak adına bu kontroller oldukça önemlidir. Erken yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığına önem verilmesi ile bireyler yaşamları boyunca sağlıklı bir ağız yapısına sahip olacaktır. Ağız ve diş sağlığının önemi ile ilgili bilgiler erken yaşta verilmeli, çocuklara diş fırçalama, ağız temizliği gibi alışkanlıklar bu dönemden itibaren öğretilmelidir. Düzenli bir şekilde ağız bakımını yapan çocuklar bunu bir alışkanlık haline getirecek, sonradan oluşabilecek olan durumlarla ilgili riskleri en aza indirecektir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır

Küçük çocukların ilgisini çekebilecek renkli diş fırçaları ile diş fırçalama alışkanlığına özendirilebilir, erken yaşlardan itibaren ağız bakımı yapma alışkanlığı kazandırılabilir. Genetik olarak devam eden problemler ile ilgili olarak çocuk diş tedavisi yöntemleri uygulanabilir. Çocuklarda meydana gelebilecek ağız ve diş sağlığı problemleri genetik faktörlerin dışında, biberon çürükleri, doğru bakımın yapılmamasından kaynaklanan çürükler olarak sıralanabilir. Çocukların yaşam kalitesini düşüren bu durumların önüne geçmek adına pedodontistler ile görüşülmeli, Konya çocuk diş tedavisi hizmetleri alınmalıdır. Çocukların diş hekimlerinden korkmaması adına bu alışkanlık onlara yaş grupları dikkate alınarak uygun bir dille anlatılmalı, ağız ve diş sağlığının önemi kavratılarak bu korku aşılmalıdır. Diş muayenesinden korkan çocuklar için genel anestezi uygulanır. Genel anestezi ile çocukların bu korkusu aşılarak tedaviye devam edilir. Çürük riski yüksek olan çocukların, genetik faktörlerden dolayı ağız ve diş yapısında bozuk ve hasar tespit edilen çocukların, kronik olarak enfeksiyon oluşumu gösteren dişlerin çekimi ile ilgili rahatsızlıklar taşıyan çocuklar için uygulanan çocuk diş tedavisi, sağlıklı gelişimleri için oldukça önemlidir.